25 Νοε 2013

Ντροπή! Καμιά μέριμνα για την προστασία του “Καθρέφτη” της Αρκίτσας…



Ο “καθρέφτης” της Αρκίτσας, η γνωστή σε όλους μας κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας, αποτελεί μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας - Καμένων Βούρλων. Ένα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ Παπαζάχο. Ονομάζεται κατοπτρική επιφάνεια στη γλώσσα των γεωλόγων, γιατί η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και
έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει τη περιοχή. Για το λόγο αυτό καθίσταται ως ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Ανοίξαμε ως Οικολόγοι Πράσινοι το φάκελο για την προστασία και ανάδειξη του Καθρέφτη στις 7.1.2010 με την ανακοίνωση: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post.html συγκεντρώνοντας και υπογραφές: http://www.gopetition.com/petition/33552.html - όπου συγκεντρώθηκαν συνολικά 664 υπογραφές κυρίως από
επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές γεωλόγους. Πήραμε - και δημοσιεύσαμε - αρκετές επιστολές και ενισχυτικές ενστάσεις όπως της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο τότε ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος: http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html Δείτε εδώ http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/01/blog-post_3638.html την απάντηση του τότε δημάρχου του Δήμου Δαφνουσίων και της Ευρωπαικής Επιτροπής http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/06/blog-post.html στον κ Τρεμόπουλο.

Ιδιαίτερη αξία έχει το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προς πολλούς αποδέκτες με την επισήμανση: «να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση του χώρου (σύνταξη τεχνικής μελέτης ή οριστικής μελέτης περιβαλλοντικής αποκατάστασης, άδεια αποκατάστασης από το Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κλπ.)» Δείτε εδώ http://kathreftis-arkitsas.blogspot.gr/2010/04/blog-post.html

Επισκεφθήκαμε σήμερα 25.11.2013 το χώρο για να δούμε τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Νοιώσαμε μια απέραντη θλίψη και ένα κενό στο στομάχι. Αντικρίσαμε την απαράδεκτη αυτή εικόνα, την οποία αντικρίζουν όλοι οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που επισκέπτονται τον “Kαθρέφτη” για να τον μελετήσουν. Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, ιδιαίτερα τον Δήμο Λοκρών και την Τοπική Κοινότητα Αρκίτσας. Δεν τιμά όμως και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συνολικά την Ελληνική Πολιτεία Ο χώρος συνεχίζει να είναι μια απέραντη παράνομη χωματερή του Δήμου Λοκρών. Δείτε συνημμένα τις φωτογραφίες.
Εμείς για μια ακόμα φορά επισημαίνουμε τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τον Καθρέφτη: Πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν όλες οι χωματερές, οι κατοπτρικές επιφάνειες, σε αυτή τη ζώνη αξίζει να προσεχθούν ιδιαίτερα γιατί οι επιφανειακές εκδηλώσεις ενεργών ρηγμάτων είναι σπάνιες, αλλά και γιατί αποτελούν αντικείμενο μελέτης παγκοσμίως. Η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρεί αυτή την περιοχή ως την ιδανικότερη για επιστημονικές έρευνες και εκτιμά ότι πρέπει να αναδειχθεί ως ειδικά προστατευόμενο φυσικό απόθεμα γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Και το επιστέγασμα όλων αυτών είναι η ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργανώνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην Αταλάντη η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και το Δημοτικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Λοκρών με θέμα «Το Ρήγμα της Αρκίτσας – Γεώτοπος Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς και η σημασία του για τον σεισμικό κίνδυνο της Λοκρίδας». Θα συμβουλεύαμε τον Δήμαρχο κ Λιόλιο να αναβάλει την Ημερίδα. Δεν θα προσθέσουμε περισσότερα…

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και ταυτόχρονα παράλογο ο “Καθρέφτης” της Αρκίτσας, γνωστός σε όλους τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες γεωλόγους, να βρίσκεται σ’ αυτά τα χάλια. Είναι ανεπίτρεπτο να κλείνουμε τα μάτια. Κανονικά θα έπρεπε να λέμε «ν’ ανοίξει η γη να μας καταπιεί».

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε ακόμα μια φορά:
-          το ΑΜΕΣΟ κλείσιμο και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Δήμου Λοκρών,
-          την χρηματοδότηση μελέτης για τη δημιουργία στοιχειωδών προϋποθέσεων επισκεψιμότητας,
-          την ανάδειξη του “καθρέφτη” ως μνημείο παγκόσμιας σημασίας – γεώτοπο και την ανακήρυξή του ως ''Διατηρητέου Μνημείου της Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς''

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 κιν 6977261256















2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΣΤΟ ΕΠΠΕΡΑΑ



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σκληρή και συνεχή μάχη για βιώσιμη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων του δήμου Λοκρών δίνει ο Δήμαρχος Νίκος Λιόλιος . Η ένταξη του Δήμου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος –Αειφόρου Ανάπτυξης είναι το αποτέ-λεσμα της συνεχούς προσπάθειας για την Διαχείριση τωνΣκουπιδιών.
Η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω ΥΠΟΕΡΓΑ



1. ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Μελέτες έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Στο υποέργο αυτό περιλαμβάνεται η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης) για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ του Δήμου Λοκρών και την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων. Οι ΧΑΔΑ που περιλαμβάνονται είναι οι εξής: 1. Αταλάντης θέση «Ανεμόραμα» ή «Σγάρνα» ή «Στενή», 2. Δαφνουσίων θέση «Καναπιτσάς» ή «Καθρέπτης», 3. Οπουντίων θέση «Βερωτάς» ή «Κεφαλάρι», 4. Μαλεσίνας θέση «Κανίσκα». Αναλυτικότερα, αναφορικά με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στα πλαίσια του υποέργου θα εκπονηθούν: οι Τεχνικές Μελέτες Περιβαλλοντικής αποκατάστασης, οι Οριστικές Μελέτες και θα συνταχθούν τα Τεύχη Δημοπράτησης των έργων αποκατάστασης. Αναφορικά με τη Μονάδα Κομποστοποίησης, θα εκπονηθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες (ΠΠΕ, ΜΠΕ) καθώς και οι Τεχνικές Μελέτες του έργου.
2. ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Περιλαμβάνει τα έργα αποκατάστασης των προαναφερθέντων ΧΑΔΑ. Στο προτεινόμενο υποέργο περιλαμβάνονται τα καθεαυτά έργα της αποκατάστασης των 4 ΧΑΔΑ.
3. ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Μονάδα κομποστοποίησης στερεών αποβλήτων. Στο υποέργο αυτό περιλαμβάνονται οι προμήθειες για τη λειτουργία της μονάδας.
4. ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Δημιουργία 2 κινητών Σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ)
Περιλαμβάνονται οι απαραίτητες διαμορφώσεις καθώς και οι προμήθειες για τους ΣΜΑ (2 τράκτορες, 4 κοντέινερ οπίσθιας φόρτωσης και 1 λειοτεμαχιστή). Οι εν λόγω ΣΜΑ θα εξυπηρετούν το σύνολο του πληθυσμού του Δήμου, ήτοι 24.611 κατοίκους (ΕΣΥΕ, 2001).Με τη λειτουργία του λειοτεμαχιστή θα μειώνεται σημαντικά ο όγκος των αποβλήτων που θα οδηγούνται προς ταφή διευκολύνοντας έτσι τις εργασίες μεταφοράς και αυξάνοντας το χρόνο ζωής του χώρου τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
5. ΥΠΟΕΡΓΟ 5: Προμήθεια εξοπλισμού κομποστοποίησης.
Περιλαμβάνεται η προμήθεια 500 κάδων κομποστοποίησης. Η εφαρμογή προγραμμάτων κομποστοποίησης θα συμβάλει στην επεξεργασία των απορριμμάτων και την εκτροπή τους από την ταφή. Επιπρόσθετα, θα συμβάλει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών του Δήμου.
6. ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Τεχνικός Σύμβουλος για την υποστήριξη της υπηρεσίας στην υλοποίηση του έργου, και πιο συγκεκριμένα:
- καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοπράτησης του έργου της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (έλεγχος ΤΜΠΑ και Οριστικής Μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης, υποστήριξη κατά την διενέργεια του διαγωνισμού και της προσυμβατικής διαδικασίας μέχρι την υπογραφή της σύμβασης των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ)
o στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των ΣΜΑ
- στη σύνταξη των τευχών του κινητού εξοπλισμού των ΣΜΑ
- στη σύνταξη των τευχών προμήθειας του εξοπλισμού ανακύκλωσης και αναβάθμισης της διαχείρισης οικιακών αποβλήτων
- στη σύνταξη των τευχών προμήθειας του εξοπλισμού κομποστοποίησης και μείωσης αποβλήτων
- στην τεχνική υποστήριξη του Δήμου κατά την υλοποίησης του έργου
7. ΥΠΟΕΡΓΟ 7: Ενέργειες ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης για την προβολή του έργου, τη συμμετοχή των πολιτών και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στην τοπική κοινωνία. Στο υποέργο αυτό περιλαμβάνεται η εκπόνηση του σχεδίου ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης αλλά και οι δράσεις υλοποίησής του.

oikologiki-lamia.blogspot.com είπε...

Τα σημερινά δημοσιεύματα με τίτλο "Ξανά η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές της ντροπής" μας αναγκάζουν να απαντήσουμε στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δήμου Λοκρών, που αναφέρεται στη διαχείριση των απορριμμάτων γενικά(και όχι για τον σπάνιας αξίας γεώτοπο, τον Καθρέφτη της Αρκίτσας)

Όλα αυτά που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου μοιάζουν καλά για έκθεση ιδεών και προγράμματα, που αφορούν στις πολιτικές και σ’ αυτούς που μας έφεραν ως εδώ - στο χείλος του γκρεμού. Δηλαδή τις κυβερνήσεις και τους εκφραστές τους στην Αυτοδιοίκηση.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λοκρών και η Περιφέρεια οφείλουν να απαντήσουν γιατί δεν υλοποίησαν την εντολή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για άμεση αποκατάσταση του χώρου. Το ΑΠ 382/31-3-2010 έγγραφο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος απαιτούσε "να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση του χώρου (σύνταξη τεχνικής μελέτης ή οριστικής μελέτης περιβαλλοντικής αποκατάστασης, άδεια αποκατάστασης από το Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κλπ.)". Πέρασαν 3,5 χρόνια από τότε και πάνω από τέσσερα χρόνια από τις πρώτες διαμαρτυρίες μας για τη λειτουργία της χωματερής στη θέση αυτή. Το ερώτημα είναι: πόσα χρόνια θα περάσουν ακόμα για να γίνει αποκατάσταση;

Στο μεταξύ, γιατί δεν έκλεισε η χωματερή, έστω με ένα φράχτη, και γιατί δεν έγινε έστω μια πρόχειρη «διαχείριση» για να μην αδειάζουν τα απορριμματοφόρα; Δεν το έβλεπε αυτό η Τοπική Κοινότητα και οι κάτοικοι της Αρκίτσας; Γιατί δέχθηκαν να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να κινδυνεύει η υγεία των παιδιών τους και των ιδίων, αφού, όπως λένε, σε πολύ κοντινή απόσταση λειτουργεί η γεώτρηση του χωριού; Γιατί επέτρεψαν να διασύρεται διεθνώς στα μάτια των επισκεπτών, των επιστημόνων και των νέων ερευνητών η περιοχή και η χώρα μας; Τι άλλαξε από το 2009 που έκαναν τις επιστολές και τις διαμαρτυρίες;

Πόσο ήταν το κόστος της μερικής έστω προσωρινής αποκατάστασης με μια στοιχειώδη υποδομή επίσκεψης; Αν ήταν ο καθένας από μας δήμαρχος του Δήμου Λοκρών, έτσι θα άφηνε αυτό το σπάνιας αξίας γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος; Έχουμε πολλά τέτοια να δείξουμε στην περιοχή και στην Περιφέρεια Στερεάς;

Αυτό που εισπράττει ο επισκέπτης της περιοχής και ο νέος επιστήμονας είναι η αθλιότητα. Αν η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λοκρών κινείται με τέτοιες ταχύτητες για την απλή αποκατάσταση του χώρου και την προστασία των νερών, εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Η λειτουργία του ΧΑΔΑ στον Καθρέφτη ήταν με την εποπτεία του Δήμου. Είναι εμφανέστατα τα ίχνη των μηχανημάτων που δημιουργούσαν χώρους για περισσότερη εναπόθεση σκουπιδιών. Ο χώρος δεν είναι ιδιωτικός για να τον συντηρούν ιδιωτικά μηχανήματα.

Αν αυτό είναι "σύγχρονη αντίληψη για τη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων" ενός τουριστικού Δήμου, τότε σταματάμε να μιλάμε με λογικά επιχειρήματα. Έτσι κρύβουμε την Ελλάδα... Είναι ανάγκη να ανοίξουμε μέτωπο με τα σκουπίδια και με τις αντιλήψεις αυτές, της υπονόμευσης της διαχείρισης με σκοπό την ιδιωτικοποίηση. Φωνάζουμε διαρκώς και λέμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και χρήμα με συγκεκριμένες ευθύνες αυτά τα χρόνια και διασύρεται η Ελλάδα και σήμερα στα Ευρωπαικά Δικαστήρια για την παράνομη λειτουργία ΧΑΔΑ. Τα πρόστιμα αυτά ποιος θα τα πληρώσει;

Μας κατηγόρησαν ότι τα λέμε αυτά κινούμενοι από σκοπιμότητες χωρίς να λένε ποιες είναι οι σκοπιμότητες. Τους επιστρέφουμε φυσικά την κατηγορία, γιατί ο αγώνας που κάνουμε αυτά τα χρόνια για το περιβάλλον και την οικολογία στη Φθιώτιδα - και όχι μόνο - ήταν και είναι ανιδιοτελής με αρκετό κόστος και με συγκεκριμένους σκοπούς. Αυτοί που τα λένε αυτά ας κοιταχτούν στο καθρέφτη. Όχι της Αρκίτσας…

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων